Sosyal Aglar
HİZMETLERİMİZ
BİLGİLENDİRME
Ana Sayfa Enfeksiyon Testleri
Enfeksiyon Testleri

 

Üreme organlarında görülen enfeksiyon  sperm hareketliliğini ve sayısını etkiliyor. Enfeksiyondan kaynaklanan kısırlıkta çiftlerin mutlaka birlikte tedavi edilmesi gerekir.Cinsel temas yolu ile bulaşan ve oldukça yaygın olarak görülen klamidya, Gonore, mikoplazma ve üreoplazma enfeksiyonları da sperm kalitesine bozarak sperm üretimini ya da sağlığını etkileyebilir ve  infertiliteye neden olabilir. Bu enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi önemlidir.

Klamidya : Cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan olup, hastalığa Chlamydia trachomatis bakterisi neden olmaktadır. Klamidya 25 yaşın altındaki kadın ve erkeklerde en sık görülen cinsel hastalıklardandır.  Klamidya kişiden kişiye  vajinal, anal veya oral seks ile bulaşabilmektedir.  Kadında rahim boynuna, erkekte idrar yoluna yerleşir ve bu bölgelerde iltihaplanmaya neden olur. Klamidya taşıyan pek çok kişide herhangi bir belirti görülmez . Kadınlarda  anormal vajinal akıntı ,idrarda yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı, erkeklerde ise penis akıntısı, idrarda yanma şeklinde görülebilmektedir. Klamidyadan korunmanın en kesin yolu şüpheli ilişkiden kaçınılması erkeklerde ve kadınlarda kondom kullanımı, bakterinin bulaşma riskini düşürmektedir. Klamidya testleri, klamidya bakterisinin (Chlamydia trachomatis) vücutta bulunup bulunmadığını ve enfeksiyona neden olup olmadığını göstermek için vücut sıvısı veya idrar örneği kullanır.

Gonore : Toplumda belsoğukluğu olarak bilinen gonore cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan biridir. Gonore; penis, vajina, ağız ve anüs temasıyla bulaşabilmektedir. Bakterinin bulaşabilmesi için boşalma gerekmemektedir. Enfeksiyona yakalanmış bir anne doğum sırasında hastalığı bebeğine geçirebilir. Etkeni Neisseria gonorrhoeae olup özellikle üreme sisteminin serviks (rahimağzı), rahim, tüpler ve üretra (idrar yolları) gibi sıcak ve nemli bölgelerinde kolayca çoğalabilmektedir. Ayrıca ağız, boğaz, göz ve anüs bölgelerinde de saptanabilmektedir. Semptomların gözlendiği vakalarda bile gonore belirgin olarak teşhis edilememektedir. Kadınlarda Vajinal akıntıda artma, İdrarda yanma ve ağrı, erkeklerde ise İdrarda yanma, Penisten beyaz, sarı veya yeşil akıntı, testislerin şişmesi ve ağrıması şeklinde görülebilmektedir. Gonore enfeksiyonundan  korunmanın en kesin yolu şüpheli ilişkiden kaçınılması erkeklerde ve kadınlarda kondom kullanımı, bakterinin bulaşma riskini düşürmektedir. Belsoğukluğu bir antibiyotik kürüyle tedavi edilebilir. Tedavi edilmemiş belsoğukluğu ağır komplikasyonlara yol açabilir. Erkeklerde gonore enfeksiyonu kısırlığa neden olabilen testiste iltihaplanmaya yol açabilmektedir.