Sosyal Aglar
HİZMETLERİMİZ
BİLGİLENDİRME
Ana Sayfa Sperm Sayısı
Sperm Sayısı

Sperm Sayısı

Erkeklerde sperm sayısını, hareketliliği, şekil gibi özellikleri tespit etmek için erkeklerde sperm sayısı testi (spermiogram testi) yapılmalıdır.

 

Sperm Sayısı Nasıl ölçülür?

 

Sperm sayısı testi mikroskobik bir incelemedir.İnfertilite (kısırlık ) problemiyle karşılan çiftlerin erkekte sperm testi sayısını yaptırmaları gerekir.Sperm testinde sadece spermlerin sayıları değil bunun yanında şekil, hareket, miktar gibi diğer önemli etkenlerde ele alınırak merkezimizde yapılmaktadır.

 

Sperm sayısı testi (spermiogram) hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Sperm sayısı cinsel perhiz süresine, mevsime, geçirilmiş hastalılara, strese, alkol ve sigara kullanımına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

 

İdeal sperm sayısı (normal sperm sayısı, erkekte sperm sayısı)

Spermiogram testi yapılmadan kişinin ortalama 3-5 günlük cinsel perhiz uygulaması gerekir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine göre normal sperm değerleri aşağıda gösterilmiştir.

 

Parametre                             WHO 2010

1. Miktar (volüm)                         1.5

2. ph                                           ≥7.2

3. ml de sperm sayısı 

(konsantrasyon)                         ≥15 milyon/ml

4.Total sperm sayısı                   ≥39 milyon/ml

5. Hareketlilik (motilite)               %40(PR+NP**) %32 PR*

6. Şekil (morfoloji)                       ≥%4

7. Canlılık (viability)                     ≥58

8. Lökosit (iltihap hücresi)           ≤1 milyon/ml

 

Sperm (Semen) örneğini inceleyen teknisyenin deneyimsizliği sperm testi  sonucunu olumsuz etkileyeceğinden, sperm analizi, uzman kişiler tarafından  titizlikle incelenmelidir. 

 

Sperm testi (spermiogram) laboratuvarımızda kruger yöntemi ile çalışılmaktadır. Randevu için bizimle iletişime geçiniz.

 

Bilgi ve Randevu için : 0 212 451 16 61

 

Sperm Sayısı Düşüklüğü veya Yokluğu Nedenlerini Sayarsak;

 

Kromozom defektleri:Klinefelter sendromu (normalde erkeklerde XY kromozomu varken bunlarda XXY kromozomu vardır), kistik fibrozis, Kallman sendromu, Young sendromu ve Kartagener sendromu sık bilinen oligospermi ve azospermi nedenleridir.

 

Varikosel:Erkekteki testislerden ( sperm üreten yumurtalıklardan ) kalbe dönen toplar damarlarda oluşan bir  çeşit varisleşme yani damar genişlemesidir. Varikosel testislerden üretilen sperm hücreleri üzerindedir dolayısıyla infertiliteye yani kısırlığa yol açabilmektedir. Ağrı ve sperm düşüklüğü yapar. Sık görülür ve düzeltilmelidir.

 

İnfeksiyonlar:Üreme organlarındaki enfeksiyonlar kısırlığa  yol açabilir. Klamidya ve Gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların  tekrarı veya tedavisiz kalması erkek infertilitesinin nedenlerindendir. Ayrıca kabakulak yetişkin çağında geçirilirse sperm üretimini olumsuz etkileyebilir, sperm üretimini ve hızını bozabilir.

 

Ejakülasyon problemleri:Retrograd ejakülasyon denen durumlarda sperm penise doğru atılacakken mesaneye kaçar. Özellikle diyabet,omurilik travmaları,mesane,prostat ve üretra ameliyatları sonrası sıktır. Bu durumda sperm sayısı,şekli ve hızı normal olsa bile semende sperm görünmeyebilir.

 

Kimyasallar:Tarım ve böcek ilaçları, boya kimyasalları ve kurşuna uzun süre maruz kalmak sperm üretimini etkiler.

 

İnmemiş testisler:Erkek bebeklerde doğumdan önce her iki testis karın boşluğundadır. Doğumda veya en geç 1 yıl içerisinde testisler yumurtalık torbasına iner. Karın içinde kalan testisler yüksek ısıya maruz kaldıkları için sperm üretimi bozulur. Sık infertilite nedenlerinden biridir. Erkenden düzeltilirse sorun olmadan sperm üretimi düzelebilir.

 

Hormonal nedenler:Vucüdumuzdan salgılanan bazı hormonların düzeyindeki değişiklikler sperm üretimini olumsuz etkilemektedir.

 

Kemoterapi : Kanser tedavisinde kullanılan bazı ağır ilaçlar sperm üretimini olumsuz etkiliyebilmektedir.

 

Radyasyon :Testislerdeki sperm hücreleri radyasyona çok duyarlıdır. Işın tedavisi gören hastalarda sperm üretimi 3-5 yıl içinde tekrar başlayabilir. Maruz kalınan radyasyon veya röntgen ışını yüksek dozda ise sperm üretimi kalıcı olarak azalabilir. 

 

Testislerin Aşırı Isınması : Sauna veya jakuzilerin çok sık kullanılması sperm sayısını geçici olarak düşürebilir. Isı, toksinler, kimyasallar gibi belli çevresel elementlere fazlaca maruz kalma, uzun süre oturarak çalışmak ve ya çok sık giysiler giymek de skortumda ısıyı artırarak sperm üretimini azaltabilir.

 

Sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı : Sigarada bulunan toksik maddelerin yanı sıra nikotinin damar büzücü etkisi erkeklerde sperm sayısını, hareketini ve yapısınız olumsuz etkiler. Alkol impotans ve sperm üretiminin bozulmasına neden olur. Kronik alkolizm vakalarında testisler küçülür, testosteron üretimi bozulur. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı cinsel gücü azalttığını ve sperm hareketini ve üretimini olumsuz etkiliyor.

 

 

Sık sorulanlar

Sperm Sayısı kaç olmalı?  Sperm sayısı testi?  İdeal sperm sayısı?  Erkekte sperm sayısı? Sperm sayısı nasıl anlaşılır?